Jestli už konečně nepřestat kouřit a nezačít zase pít

S Ester Kočičkovou o krizovém vývoji

Textařka, zpěvačka a moderátorka Ester Kočičková bude vystupovat v motolském vydání kabaretu EKG, jehož tématem je krize. Zeptali jsme se jí na pár věcí k tématu. 

Budete vystupovat v pořadu o krizi. Jste v krizi – anebo odborník na krizi?

Už dlouhá léta prožívám takřka denně několik malých, dílčích krizí; ranní krizi stravovací aneb co si dát k snídani a zdravě neztloustnout, krizi ošacovací aneb co si vzít na sebe, následuje logicky krize časová, která se zpravidla prolíná veškerými činnostmi až do večera, podobně jako krize závislostně-abstinenční, v rámci níž minutu co minutu řeším, jestli už konečně nepřestat kouřit a nezačít zase pít, až mě mezi půlnocí a druhou ze všeho vysvobodí důsledek krize únavové. A nad všemi takovými dny se samozřejmě klenou tři zásadní, velké krize – krize profesní, krize zdravotní a všeobjímající krize středního věku.

Jaký je váš práh toho, kdy si přiznáte, že jste v krizi?

To si zcela otevřeně přiznávám na každém prahu; od prahu koupelny se zrcadlem, přes prahy prodejen s oděvy, prahy kulturních zařízení, kde vystupuji, až po prahy restaurací.


Foto: archiv E. Kočičkové

Jak se z krizí dostáváte?

Ideálně stejnou cestou, tedy otočit, přes práh – a ven! Jen někdy se prostě zdržíte, i kdybyste se fyzicky snažil sebevíc a víra v lepší příští byla nastavená nadoraz… Ale, kupříkladu, jeden z čínských znaků obsahuje současně pojem krize a pojem příležitost. Možná tedy stačí moudře vyčkat, až se to otočí samo.   

Dostala se podle vás česká společnost od sametu dost daleko ve zrovnoprávnění mužů a žen?

Tabulky tvrdí, že finančně ne příliš. A pokud můžu soudit ve svém oboru, pak jsou ženy doslova bity. Například velké bankovní domy si na svoje privátní besídky s machistickými striptýzy zvou výhradně moderátory, popřípadě konferenciéry!  Na nás, ženy-umělkyně s důrazem na intelekt, zbývají leda úmorné charitativní monstrakce za mýdlo a pletenou taštičku z chráněné dílny...

Nezpůsobuje zrovnoprávňování mužů a žen krizi vztahů mužů a žen?

Řada odborníků se domnívá, že ženskou touhu po zrovnoprávnění žen a mužů způsobila vleklá krize mužství. Nevím, ale asi na tom něco bude… Ani si nevzpomínám, kdy muj starej naposled něco ulovil, natož kdy mi naposled uplet nějaký to dítě!

Co připravujete a plánujete?

No, o vyproštění se ze šuplíku Feministka už se asi pokoušet nebudu, to je zbytečná práce, jak jste právě potvrdil svými otázkami. Takže zbývá nahrát šesté album písní s Lubošem Nohavicou, občas je taky zazpívat třeba v Malostranské Besedě, sem tam improvizace se Simonou Babčákovou v Rock Café, sem tam nějaká ta moderace a nějaká ta charita, zhruba tři veselé Stand-Up výjezdy týdně s partou Na stojáka, a čekání. A to čekání na Godota v podobě velké výzvy k čemukoli novému, skvělému a jinému, anebo na onu závěrečnou a definitivní krizi tvůrčí.

EKG se bude konat ve středu ve 12.30 ve Velké posluchárně.

Vytvořeno: 9. 4. 2015 / Upraveno: 4. 2. 2019 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.