Rozdělovat těm, kteří si finance na vědu zasluhují

Otázka pro kardiologa prof. Josefa Veselku, který se zúčastní debaty o hodnocení vědy v rámci blížící se Vědecké konference.

Prof. MUDr. Josef Veselka, CSc., je přednostou Kardiologické kliniky 2. LF UK a FN Motol, zabývá se především problematikou intervenční kardiologie, ischemické choroby srdeční, hypertrofické kardiomyopatie a zobrazovacími metodami v kardiologii. Je autorem nebo spoluautorem přibližně 300 odborných publikací (z toho 110 v časopisech s impact faktorem), 150 abstraktů (z toho 50 zahraničních), čtyř monografií a jedné učebnice kardiologie.

Jaká jsou specifika lékařských oborů ve vztahu k jejich financování?

Medicína zahrnuje celé spektrum nejrůznějších oborů od čistě teoretických, zabývajících se základním výzkumem, až po chirurgické obory, které mi někdy připomínají velmi sofistikované řemeslo (podobně jsem na tom i já sám s intervenční kardiologií). Z toho logicky vyplývají rozdílné nároky na materiálové zabezpečení a logistiku v tom kterém oboru.

Jsou tato specifika ve stávajícím systému financování vědy podle vás
dostatečně zohledňována?

Zda je toto zohledňováno při rozdělování finančních prostředků, přesně nevím. Pokud hovoříme o grantech, pak se v žádostech materiálové nároky zohledňují. Pokud máme na mysli institucionální podporu nebo PRVOUK, pak si tím nejsem jist. Domnívám se však, že klíčovou otázkou financování jsou zdroje a jejich následné efektivní rozdělování těm, kteří si finance na vědu zasluhují a potřebují je, a to bez ohledu na obor, kterým se zabývají.

Panel se koná ve čtvrtek 23. 4. ve 12.30 ve Velké posluchárně.

Vytvořeno: 13. 4. 2015 / Upraveno: 5. 2. 2019 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.