Vrchol akademického roku na 2. lékařské fakultě se blíží: Vědecká konference již v dubnu!

Na letošní Vědecké konferenci vystoupí plejáda zajímavých vědeckých osobností, kabaretiéři z EKG představí své literární hosty, tématem panelové diskuse budou podvody ve vědě. Tak se můžeme pustit do sepisování abstraktů. Letos 20.–21. 4. Přečtěte si pozvánku prof. Jana Trky, organizátora konference.


Zkušení již vědí, že začátek února je i začátkem příprav na Vědeckou konferenci fakulty. Letos se uskuteční 20. a 21. dubna a samozřejmě hlavním bodem programu budou přednášky vyzvaných hostů a přednášky a postery našich studentů. Vědecká konference ale nejsou jen vědecké prezentace, připravujeme (snad) zajímavý doprovodný program, o kterém se můžete dočíst dále.


„Máme se na co těšit!“
Prof. Jan Trka je proděkanem
pro vědu a výzkum 2. LF
a organizátorem
Vědecké konference.

Ale popořádku: Otevíráme tedy dneškem sběr abstraktů (díky Petru Andreasovi už od loňska víme, jak se správně skloňuje slovo abstrakt!). Posledním možným dnem odeslání je 10. březen. Připomínám, že aktivní účast na konferenci je povinná pro studentky a studenty třetího ročníku a všech vyšších ročníků doktorského studia, pokud neprezentovali své výsledky v loňském roce.

Koho na konferenci uvidíte kromě svých kolegyň a kolegů? Pozvali jsme pro vás dva zajímavé hlavní řečníky: Ve středu 20. 4. vystoupí vynikající lékař a vědec z Vídeňské lékařské university prof. Shahrokh François Shariat. Bude mluvit o urologii, kariéře v medicíně i vědě v Evropě i Spojených státech. Ve čtvrtek 21. 4. zahájí program prof. Jiří Beneš z 1. lékařské fakulty UK. Jeho přednáška bude komplementární k jednomu z témat letošní konference: bude mluvit o alternativní medicíně, šarlatánství a podvodech v medicíně vůbec.

Podvody – tentokrát ve vědě – budou tématem středeční panelové diskuse. Její formát se nám vloni osvědčil, a tak letos zveme k diskusi o všech druzích podvodů ve vědě prof. Václava Hořejšího (ředitele Ústavu molekulární genetiky AV ČR, který se o téma podvodů aktivně zajímá), doc. Michala Kubáta (proděkana Fakulty sociálních věd UK – neboť i humanitní a společenští badatelé občas podvádějí) a vědeckého novináře Lidových novin dr. Martina Rychlíka (protože vědci utrácejí především veřejné peníze a novináři by je měli ohlídat). Jak moc je podvádění ve vědě časté? Jak velký problém to je? Podvádí se ve velkém, v malém, obojí? Jak poznat zfalšované výsledky? A co si s tím počít? Na všechny tyto otázky jistě neodpovíme, ale pokusíme se to nejzajímavější alespoň nakousnout!

Literární kabaret EKG dua Jaroslav RudišIgor Malijevský je už tradiční součástí konference. Letošní téma: O lásce a podvodnících. Hosty budou spisovatelé a odborníci Emil HaklMarek Šindelka.

Máme se tedy na co těšit: Teď všichni ke klávesnicím a pustit se do sepisování abstraktů, protože odborný program je přeci jen naší hlavní prioritou! Vědecký výbor konference se už těší na příval zajímavých výsledků.


Novinkou oproti loňsku je, že namísto tradičního Veselého večírku se bude konat Noc fakulty. Přečtěte si pozvání organizátorky Evy Fürstové.

Vytvořeno: 10. 2. 2016 / Upraveno: 28. 1. 2019 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.